ДОБРЕ ДОШЛИ В УЕБСАЙТА НА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ"-ГР. КЪРДЖАЛИ

ЦМДТ "амалипе"

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ЕС ЗА ДЕЦА, МЛАДЕЖИ И УЧИТЕЛИ

http://europa.eu/kids-corner

ДЕТСКИ КЪТ

http://europa.eu/kids-corner/index_bg.htm

КЪТ НА УЧИТЕЛЯ

http://europa.eu/teachers-corner/index_bg.htm

E-ОБРАЗОВАНИЕ

http://www.e-edu.bg

НАЦИОНАЛЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПОРТАЛ

http://start.e-edu.bg

БЪЛГАРСКИЯТ ПОРТАЛ НА ЗНАНИЕТО

www.znam.bg

НАЦИОНАЛНА МРЕЖА ОТ ВИРТУАЛНИ БИБЛИОТЕКИ

www.bvu-bg.eu/nmvb

ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ "МРЕЖА НА УЧИТЕЛИТЕ НОВАТОРИ"

www.teacher.bg

ЕВРОПЕЙСКИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ

www.hrdc.bg

Обобщен Доклад от Училищната комисия по БДП относно обработените чек листове за безопасния път на първокласника „От дома до училище и обратно“, във връзка с националната инициатива „Безопасният път на първокласника"

Основно училище „П. К. Яворов”, гр. Кърджали, ул.Иван Вазов № 36, 0361/61557, e-mail:ou_iavorov@abv.bg

О Б О Б Щ Е Н     Д О К Л А Д

от  Училищната комисия по БДП
относно  обработените чек листове за безопасния път на първокласника
„От дома до училище и обратно“, във връзка с националната инициатива
„Безопасният път на първокласника"

В анкетното проучване, проведено в ОУ „П. К. Яворов” през месец септември 2015 година, взеха участие 60 родители на първокласници. Анкетната карта, която им бе предоставена се състои от 5 въпроса с различен брой предложени отговори с „ДА“ и „НЕ“ и един отворен отговор.
Въпросите са свързани с условията за безопасно придвижване на първокласниците и техните родители до училището и обратно. По-голямата част от учениците живеят в квартал „Боровица” и се придвижват до училище по маршрути, обхващащи следните улици: „Иван Вазов”, „Пътя за Калинка”, „Вършец”, „Морава”, „Юмер Лютви”, „Перущица”, „Вежен”, „Тополница”, „Рожен”, „Оборище”, „Климент Охридски”, „Крайна”, „Велико Търново”, „Северна”.
На поставените въпроси, родителите отговориха по следния начин:
На първия въпрос „Имате ли проблеми при придвижването си?“ – почти всички родители са посочили, че няма тротоари, а там, където има (основно на ул. „Иван Вазов”) плочките са начупени, напукани и неравни.
На втория въпрос „Лесно ли пресичате улиците по пътя до училище и обратно?“ – по-голямата част смятат, че улиците не са достатъчно широки и пешеходните пътеки на са изтрити (включително пешеходната пътека до входа на училището на ул. „Иван Вазов”. Някои от родителите са посочили, че има паркирани коли, които пречат на видимостта, а по-малка част, че на места има храсти и дървета, които също пречат на видимостта.
На третия въпрос „Шофьорите държат ли се добре с пешеходците, които пресичат? “ – повече от половината родители отговарят, че шофьорите преминават без да се интересуват от хората, които пресичат, не дават предимство на пешеходците и карат много бързо.
На четвъртия въпрос „Лесно ли е да спазвате правилата за безопасно движение?“ – повечето твърдят, че пресичат на пешеходните пътеки и там, където има видимост и шофьорите могат да ги забележат, спират, поглеждат наляво, надясно и отново наляво преди да пресекат. Там, където няма тротоари или банкет се движат срещу движението от лявата страна.
На пети въпрос „Вашето движение пеша беше ли приятно?“ – повечето родители са посочили, че по улиците се разхождат съвсем безстопанствено страшни кучета и няма достатъчно осветление по улиците.
ИЗВОДИ  И  ПРЕДЛОЖЕНИЯ:
1.      Там, където:
-          тротоарите са прекъснати, начупени, напукани или неравни  поради някакви причини, да се вземат мерки за извършване на ремонт. – ул. „Иван Вазов”;
-          тротоарите липсват, да бъдат изградени или да се обособят зони на пътното платно за придвижване на пешеходци.
2.      Там, където няма пешеходни пътеки, а е необходимо да има, да се направят, където пък са се изтрили поради някакви причини да се опреснят. Да се възстанови пешеходната пътека до входа на училището на ул. „Иван Вазов”.
3.      Да се засили контролът от органите на КАТ за толерантното отношение на шофьорите спрямо пешеходците по пътя и за изпълнението на Правилника за движение по пътищата.
4.      Да се вземат мерки по отношение на големия брой бездомни кучета в района на училището и квартала.
5.      Да се направи щателна проверка относно осветлението по улиците в квартал „Боровица” и ако е необходимо на места да се сложи допълнително или пък там, където е прекъснато поради някаква причина, да се отстрани повредата и то да бъде възстановено.


Росица Средкова,
Председател на УК по БДП
ОУ  „П.К.Яворов”,  гр.Кърджали



30.11.2015 г.

гр. Кърджали

1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН.

Учениците от 6 а клас посветиха своето радиопредаване на здравето. 
Децата препоръчаха мерки за борба срещу болестите и обясниха важността на здравословния начин на живот и хранене, физическите упражнения и спорта.
Пожелаха на своите съученици и учители да са здрави и весели!